Skip to main content

Uvjeti korištenja

www.putokaz.eu

Dobrodošli! 

Putokaz web magazin vam omogućuju korištenje usluga i sadržaja portala Putokaz koje je regulirano ovim uvjetima korištenja. Korištenjem Putokaz.eu i svih pridruženih stranica i servisa koji pripadaju putokaz.eu domeni (dalje u tekstu: Putokaz) smatra se da su korisnici u svakom trenutku upoznati s ovim uvjetima korištenja, te da ih u potpunosti razumiju i prihvaćaju. 

Sadržaj i usluge Putkaz.eu te njihove promjene 

Putokaz svojim korisnicima pruža pristup mnoštvu različitih internetskih servisa i izvora sadržaja. 

Putokaz zadržava pravo ukidanja kao i promjene izgleda, sadržaja i uvjeta korištenja portala kao i svih servisa i podstranica koje su sastavni dio portala bez obaveze prethodne najave. Putokaz nije odgovoran za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama. 

Prihvaćanjem ovih uvjeta korištenja korisnik se slaže da će usluge Putokaza uključivati reklame, obavijesti, poruke administratora i slične poruke Putokaza-a za redovito obavještavanje posjetitelja/korisnika portala i normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja Putokaza. 

Putokaz se u potpunosti odriče svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati iz, ili je na bilo koji način vezana za korištenje weba Putokaz za bilo koje radnje korisnika/posjetitelja uporabom ili zlouporabom sadržaja na Putokazu, te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku/posjetitelju ili bilo kojoj trećojstrani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja sadržaja Putokaza. 

Registracija korisnika magazina 

Registracijom korisnik dobiva podatke o korisničkom računu - korisničko ime i lozinku. Korisnik je dužan čuvati podatke o korisničkom računu, te je u potpunosti odgovoran za svu štetu nastalu neautoriziranim korištenjem svog korisničkog računa. Završetkom registracije korisnik prihvaća odgovornost za sve aktivnosti uzrokovane uporabom usluga magazina. 

Obveze korisnika pri korištenju Putokaz.eu 

Korisnicima nije dopušteno: 

 • A) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, pornografski, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način, 
 • B) objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima, 
 • C) lažno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe, 
 • D) manipuliranje informacijama u svrhu skrivanja porijekla sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga portala, 
 • E) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom, 
 • F) objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, 
 • G) svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme, 
 • H) korištenje, na bilo koji način, Putokaz.eu za slanje odnosno poticanje širenja netraženih komercijalnih priopćenja (tzv. spamanje), I) prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika. 

Putokaz zadržava pravo ukloniti sadržaj koji smatra nepodobnim ili ne odgovara ovim uvjetima korištenja kao i automatski ukinuti korisnički račun registriranog korisnika bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja odnosno kršenja ovih uvjeta korištenja. 
Autorska prava 

Sadržaj na Putokazu zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na Putokazu ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka Putokaza ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu Putokazu ili bilo kojoj trećoj strani. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na Putokazu mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika i na njihovu vlastitu odgovornost uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba. 

Zaštita privatnosti i tajnost podataka 

Putokaz se obvezuje poštivati anonimnost i privatnost svojih korisnika i posjetitelja magazina. Putokaz će prikupljati osobne podatke korisnika/posjetitelja u skladu s važećim propisima. Navedeni podaci će sekoristiti primjerice u svrhu informiranja korisnika o uslugama i sadržajima magazina, boljeg uvida i razumijevanja potreba i zahtjeva korisnika Putokaza kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja sadržaja i usluga magazina. 


Putokaz koristi tzv. kolačiće (eng. 'cookies') kako bi bio u mogućnosti besplatno pružiti uslugu korisnicima s potpunim funkcionalnostima i što kvalitetnijim sadržajem. Kolačići predstavljaju skup podataka koje generira poslužitelj web stranica i koje web preglednik sprema na disk korisnika u obliku male tekstualne datoteke. 

Sesijski kolačić postavlja se na računalo korisnika usluge portala samo za vrijeme trajanja njegovog posjeta portalu, omogućuje mu da se učinkovitije služi portalom i automatski istječe kada zatvori svoj preglednik. Osim toga, Putokaz prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužne informacije o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica na tržištu i pritom koristi uslugu treće strane.

Putokaz također koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih usluga i proizvoda te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika usluge naseg portala mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku usluge portala dostavlja Putokaz ili partner omogućuje se putem kolačića koje Putokaz, odnosno treća strana može postaviti u web-preglednik korisnika. 


Korištenjem Putokaza smatra se da su korisnici i/ili posjetitelji u svakom trenutku upoznati i suglasni s ovim uvjetima korištenja, uključujući s odredbama o obradi podataka u vezi s kolačićima i mogućnostima glede iste. 

Prenošenje sadržaja s Putokaza u drugim medijima 

Tiskani i elektronički mediji mogu prenositi autorska djela s Putokaza, pod slijedećim uvjetima: 

 • A) ukoliko autor nije izričito zabranio reproduciranje, distribuiranje te priopćavanje javnosti svojeg djela te ukoliko se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvještavanja; 
 • B) obvezno je prilikom reproduciranja, distribuiranja i/ili priopćavanje javnosti prenesenog autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela (putokaz.eu), 
 • C) obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koji se prenosi, 
 • D) prilikom prenošenja autorskog djela nije dozvoljeno mijenjanje smisla, kao ni slobodna interpretacija teksta, 
 • E) za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili video zapisa izvorno postavljenih na portalu u drugim tiskanim i/ili elektroničkim medijima ili na drugim platformama potrebno je pravovremeno zatražiti pisanu suglasnost uredništva Putokaz magazina.

Putokaz.eu poštuje vašu privatnost. Kolačiće koristimo u razne svrhe kao što su funkcionalnost web stranice, poboljšanje korisničkog doživljaja, osiguravanje integracije s društvenim mrežama i prikaz (ciljanih) reklamnih sadržaja. Nastavljajući svoju posjetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i osobne podatke.